2017. szeptember 21., csütörtök

Itt az idő a Iorga-tábla ügyének rendezésére!

 
Amint arról értesülhettünk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2011. november 9-én őrizetbe vette Sorin Apostut, Kolozsvár polgármesterét. Az így kialakult helyzet, és az a nem elhanyagolható tény, hogy a polgármester ellen folyó nyomozás nem teszi lehetővé tisztségének gyakorlását, arra hívja fel figyelmünket, hogy az Erdély fővárosának is számító kincses város vezetői szerepét jelen pillanatban László Attila alpolgármester tölti be.
 
A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnökségének meglátása szerint, az igazságszolgáltatás áldásos tevékenysége nyomán kialakult helyzet olyan lehetőséget teremt kolozsvári magyar közösségünk számára, melynek elszalasztása történelmi bűn lenne. Felszólítjuk tehát László Attila alpolgármester urat, hogy a rendkívüli helyzet szülte jogkörével és politikai hatalmával élve rendezze a „Iorga-tábla ügy”-ként ismertté vált szégyenletes helyzetet, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy lekerüljön a Mátyás-szoborcsoport talapzatáról az oda nem illő tábla, mely magyar közösségünkre nézve mélyen megalázó és sértő! Tisztelettel kérjük az alpolgármester urat, hogy ne habozzon minden lépést megtenni mindannyiunk jogos sérelmének mihamarabbi rendezése érdekében, mely tettével bizonyíthatja úgy személyes, mint pártjának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) elkötelezettségét közös, magyar ügyeink mellett. Nem hagyhatjuk, hogy történelmi múltunkat és az ehhez tartozó emlékműveinket önkormányzati szinten gyalázzák meg, így ezt a magyar közösségünk ellen intézett durva megnyilvánulást most egyszer és mindenkorra meg lehet oldani. Itt a lehetőség, mikor is nem a polgári engedetlenség eszközeit igénybe véve kell az erdélyi civil társadalomnak tiltakoznia, hanem a hivatalos utat végigjárva, a probléma eredőjéhez visszatérve, a Polgármesteri Hivatal keretei között nyerhetünk elégtételt. Nyomatékosan kérjük László Attilát, hogy kezelje prioritásként jogos igényünket, melyet tagszervezeteinkkel közös egyetértésben fogalmaztunk meg, annál is inkább, mert az alpolgármester úr kollégája, Sorin Apostu, előzetes letartóztatása legföljebb 29 napig tarthat. Az idő szűke nem lehet indoka a tétlenségnek.
 
Őszintén reméljük, hogy ez ügyben rövid időn belül kedvező hírekkel szolgálhatja választóit László Attila alpolgármester úr, és örömmel nyugtázhatjuk, hogy törvényes eszközökkel sikerült végre egy törvénytelen helyzetet megoldani.
 
2011. november. 11, Kolozsvár
 
A Magyar Ifjúsági Tanács elnöksége nevében
 
Bozsó Imre Lehel elnök
Fancsali Barna alelnök
Lovassy Cseh Tamás alelnök
Vadász Szatmári Huba alelnök
 
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2013-01-22