2017. szeptember 25., hétfő

Ünnepélyes keretek között elsőként teszi le az esküt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor központi szervezőcsapata


 
A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) központi szervezőcsapata még az év elején, január 5-én Budapesten, a XVI. kerületi önkormányzatnál tette le a honosítási eljárás beindítására vonatkozó iratcsomókat. Ennek következtében elsőként tehetik le az esküt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének, az Európai Parlament alelnökének jelenlétében Kolozsváron.
 
A 25 fős fiatal csapat már a törvény elfogadása utáni napokban eldöntötte, hogy a törvény életbe lépése után elsők között igényli együttesen a magyar állampolgárságot. A csapat kérelmeit elfogadták, így 2011. március 14-én, hétfőn délután 16 órától kerül sor az ünnepélyes eskütételre Kolozsváron.
Az eskütételen jelen lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és ugyanekkor teszi le az állampolgársági esküt Tőkés László, az EMNT elnöke is. Az ünnepség március 14-én a kolozsvári főkonzulátuson kezdődik délután 16 órától, ahol a MIT Tusványos szervezőcsapata ünnepélyes fogadalmat tesz.
 
Az esküt tevők közt jelen lesz a MIT elnöke, Sándor Krisztina, valamint a MIT alelnökei: Bozsó Imre Lehel és Vadász-Szatmári Huba. A tagszervezetek vezetői közül jelen lesznek: Kertész Ágnes, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) társelnöke, a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségének (MISZSZ) elnöke, Somogyi Attila, és alelnöke, Jakab Attila. Az eskütételen részt vehetnek a családtagok. Az eskütételt köszöntők, majd koccintás követi.
 
Az idén július 19–24. között sorra kerülő Tusványos központi szervezőcsapata pár nap múlva magyar állampolgárként (is) dolgozik tovább. A MIT csapata továbbra is nemzeti ügynek tekinti a honosítási eljárás minél szélesebb körű szorgalmazását. Jelképesnek tekintjük, hogy az első ünnepélyes eskütételen fiatalokként és egyben csapatként vagyunk jelen. Az elsők közt letett eskü által is arra biztatjuk az erdélyi magyar fiatalokat, hogy minél többen igényeljék a magyar állampolgárságot.
Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2011-03-10