2017. szeptember 21., csütörtök

Adj, király, katonát! elődöntő – játék, tudás, vetélkedő Gyergyószentmiklóson is

     Gyergyószentmiklóson zajlott a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett, idén nyolcadik alkalommal induló Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő harmadik regionális döntője. A rendezvényre a Kós Károly Általános Iskolában került sor, ahol 17 csapat versenyzett a döntőbe való jutásért.
    A helyszínre érkező résztvevőket, kísérőtanárokat és szülőket a MIT és az Erdélyi Magyar Ifjak gyergyószentmiklósi szervezetének csapata fogadta. A MIT részéről Fancsali Barna elnök köszöntötte az versenyzőket, valamint Fülöp Júlia az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet elnöke, aki egyben az elődöntők programfelelőse.
    A diákok felkészültségét, valamint ügyességét három zsűri is pontozta, Vadász-Szatmári István, Kedves Péter és Mihály Szilárd személyében.
    A bemutatkozás után indulhatott a verseny, amelyen minden családnak kilenc próbát kiállva kellett „megvédeniük országukat és felvidítaniuk a királyt”. A szöveggyűjtemény meséire alapozó feladatok elsősorban kreativitást, csapatmunkát igénylő próbák voltak. A próbák gördülékeny levezetését, valamint a vetélkedő vidám hangulatát a lelkes műsorvezetők, valamint a felkészítő tanárokból, kísérőkből, érdeklődőkből álló közönség biztosította.
    A vetélkedő során úgy a tudást, mint az ügyességet is pontozta a zsűri, számos próba épült a mesefüzet anyagára, valamint a diákok egyénileg is kitöltöttek egy feladatlapot. Az április 26-i kolozsvári MindentEldöntőre az első díjban részesült csapat jutott tovább, valamint az első tíz személy, aki a legtöbb pontot érte el az egyéni írásbeli teszten.

Az Adj, király, katonát! gyergyószentmiklósi elődöntőjének díjazottjai:
Csapatok:
I. hely: Péter állatai csapat: Vornicu Ana Maria (Diószén), Jakab Erika (Oroszhegy), Tamás András (Kápolnásfalu).
II. hely: Észbontók csapat: Hajdu Andrea (Székelyudvarhely), Ambrus Nándor (Gyergyócsomafalva), Bilibók Előd (Csíkszereda).
III. hely: A nap és a hold szövetsége csapat: Ábrám Zsuzsa (Marosvásárhely), Csata Aliz (Gyergyócsomafalva), Lakatos Dénes (Siménfalva-Rugonfalva).

Az írásbeli teszten a legjobban teljesítő tíz személy jutott tovább a döntőre:
László Zalán (Csíkszereda)
Szigeti Hunor (Marosvásárhely)
Csata Aliz (Gyergyócsomafalva)
Köllő Eszter (Gyergyószentmiklós)
Both Eszter (Csíkszentsimon)
Máté Linda (Székelyudvarhely)
Tamás András (Kápolnásfalu)
Costas Andreea Claudia (Székelykeresztúr)
Jimon Lucian-Daniel (Kápolnásfalu)
Bors Boglárka (Csíkszentsimon)

   Az utolsó regionális döntőre Baróton, március 29-én kerül sor. Köszönet az Erdélyi Magyar Ifjak lelkes csapatának a szervezésben nyújtott segítségért. A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alap.

Gyergyószentmiklós,
2014.03.22

MIT-sajtóiroda

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.759141270772148.1073741848.169703746382573&type=3

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2014-04-01