2017. szeptember 25., hétfő

Az Adj, király, katonát újabb katonákat toboroz

A MIT 2007-ben első ízben szervezte meg az Adj, király, katonát! vetélkedő-sorozatot, amely nagy sikernek örvendett úgy a pedagógusok, mint a gyerekek körében. A vetélkedő népszerűsége évről évre nő, ez kitűnik a résztvevők létszámából is, ami ebben az évben már a háromezres létszámot is meghaladta. E vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és a gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása.

 A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. Az említett korosztály (10–15 évesek) képezi azt a réteget, mely a kamaszkor küszöbén, annak az elején, egy még alakítható élet- és világszemléletet feltételez.

 

A vetélkedő menete a következő:

A bejelentkezések után minden gyerek kap egy füzetet (ingyen), amiben különféle irodalmi művek: mesék, versek, verses mesék, stb. szerepelnek. A füzet tartalmának elolvasása után kerül sor a helyi vetélkedőre. A vetélkedőn a gyerekek csoportokban fognak versenyezni. A csoportok a vetélkedő napján véletlenszerűen alakulnak meg. Tehát nem csoportokkal kell bejelentkezni, hanem egyénenként! 

Minden helyi szakaszból a nyertes csoport tovább jut az elődöntőre, majd onnan a mindent eldöntőre. Az elődöntőre, és a döntőre ugyan abból a füzetből kell készülni, még alaposabban, még komolyabban.

A helyi vetélkedőn jó eredményeket elérő versenyzők könyv és egyéb jutalmakat kapnak. Az elődöntőn résztvevő gyerekek egy Székelyföldön megszervezett Hun tábort nyerhetnek.  Természetesen a táborozás mellett más jutalmakban is részesülnek. Az eddigi visszajelzésekből kiderült, hogy már az élményekért, a hangulatért is érdemes eljönni, részt venni a vetélkedőn.

 

 

A vetélkedőről még azt kell tudni, hogy módszereiben, kivitelezésében eltér a megszokott iskolai versenyektől. A célunk az ismeretek felmérése mellett, a jó hangulat, az, hogy a gyerekek élményekkel térjenek haza. A vetélkedő módszerei közül hadd emeljek ki egyet. A televízióból népszerű Legyen ön is milliomos mintájára a versenyben is szerepel, a Legyen ön is nagycsaládos versenyszám. Természetesen a füzet anyaga tartalmazza a válaszokat. Sőt segítséget is igénybe lehet venni.

 

A helyi vetélkedők listája folyamatosan, naponta bővül. Ha valaki kedvet kap tanárként, lelkipásztorként, civil szervezetben dolgozóként, polgármesterként vagy egyszerűen népünk jövője iránt elkötelezett emberként a vetélkedő szervezésére, akkor megkérem, hogy vegye fel velem a kapcsolatot a bardoczesamit@yahoo.com címen. Ha valaki az V–VIII. osztályosok közül szeretne bekapcsolódni a vetélkedő sorozatba, akkor írjon az előbbi címre és eligazítást kap arról, hogy hogyan tud bekapcsolódni a településéhez legközelebb eső helyi vetélkedőbe.

 

Ikafalva, 2012. november 1.                         

 

Bardócz Csaba programfelelős

 

 

 

Utolsó frissítés ebben a menüpontban: 2013-01-22